Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Γοργότερους ρυθμούς για τον south stream επιθυμούν Ρωσία και Βουλγαρία

Η Ρωσία και η Βουλγαρία υπέγραψαν σήμερα μία σημαντική συμφωνία για την επίσπευση της κατασκευής του αγωγού South Stream.

Συγκεκρικένα, στη Βάρνα όπου συναντήθηκαν, ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράικο Τράικοφ και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Τσμάτκο, υπέγραψαν έναν «οδικό χάρτη» που σκοπό έχει να επισπεύσει την εφαρμογή του προγράμματος του αγωγού.

Παρών ήταν και ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο BTA.

Το έγγραφο ορίζει κυρίως ένα χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας του αγωγού των 900χλμ που προορίζεται να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου προς την Ιταλία και την Ελλάδα, περνώντας κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Το έγγραφο προβλέπει πως η μελέτη σκοπιμότητας και η δημιουργία κοινοπραξίας για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος θα είναι έτοιμες το Φεβρουάριο του 2011.

Η Βουλγαρία διαβεβαίωνε πάντα το ενδιαφέρον της για τον South Stream, στον οποίο συμμετέχουν η ρωσική Gazprom, η ιταλική Eni και η γαλλική EDF, καθώς και για τον ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό αγωγό Nabucco που αναμένεται ότι θα παρακάμπτει τη Ρωσία.

Ωστόσο οι συζητήσεις με τη Μόσχα προσέκρουαν στο θέμα της ιδιοκτησίας του βουλγαρικού τμήματος.

Η Βουλγαρία αγοράζει το αέριό της έναντι 339 δολαρίων τα 1.000 κυβικά μέτρα, αλλά ορισμένοι βούλγαροι καταναλωτές πληρώνουν έως και 576 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, λόγω των μεσαζόντων.
ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου