Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Κινδυνολογούν οι Financial Times περί κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας;

Στο στόχαστρο των Financial Times και πάλι η Ελλάδα. Η εκτεταμένη απεργία των οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσης και το συνεπακόλουθο πανδαιμόνιο σχετικά με την... εξεύρεση βενζίνης που ακολούθησε έδωσε αφορμή στην εφημερίδα να ασχοληθεί και πάλι με την τεταμένη κατάσταση στη χώρα.
Οι συντάκτες του άρθρου, David Gardner και Kerin Hope υπενθυμίζουν τους επικούς καβγάδες στα ελληνικά λιμάνια με τις απεργίες των ναυτεργατών που κατέληξαν στο να απομακρύνουν τους τουρίστες από την Ελλάδα, φέρνουν στο νου των Ευρωπαίων τις έξι πανελλαδικές απεργίες του δημοσίου τομέα, όπου “πάγωσε” η χώρα το τελευταίο έτος και παρά τη στήριξη της Ευρώπης και τις εμπιστοσύνης της οικονομίας της χώρας που απορρέει από τις δηλώσεις της κυβέρνησης εκφράζουν φόβους για πραγματική κατάρρευση.
Συγκρίνει τους τεχνοκράτες της τρόικας που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα με τους Οθωμανούς και Γερμανούς κατακτητές της ιστορίας της χώρας με την αιτιολογία ότι στο μυαλό των Ελλήνων το ΔΝΤ συμπεριφέρεται στην ίδια τους τη χώρα ως προτεκτοράτο του.
Εκφράσεις όπως “η Ελλάδα έχει τη φήμη ότι μαγειρεύει τα οικονομικά βιβλία και ο δημόσιος τομέας της μαστίζεται από ληθαργική αναποτελεσματικότητα” βρίσκουν θέση στο δημοσίευμα.
Φιλοξενούν επίσης δηλώσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Έλενας Παναρίτη η οποία τονίζει ότι “το τελευταίο εξάμηνο οι Έλληνες είναι σαν να μεγάλωσαν κατά έναν ολόκληρο αιώνα” και δηλώσεις του Νίκου Καραμούζη, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank που υποστηρίζει ότι “η Ελλάδα ζει μια δομική επανάσταση με αλλαγές που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί πριν από 30 χρόνια”.
Τα στοιχεία που δίνει ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζονται θετικά αλλά η απόκλιση 19 μονάδες στο ποσοστό μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο (49% αντί του προσδοκώμενου 64%) προβληματίζει. Οι Financial Times αναφέρονται επίσης στη δυσφορία των πολιτών απέναντι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στις αντίθετες φωνές εντός του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη δημοσιονομική και ασφαλιστική εξυγίανση.
Σύμφωνα με τους συντάκτες, η Ελλάδα είναι η πρώτη “φούσκα” της ευρωζώνης που εξερράγη με τις Ιρλανδία και Ισπανία σύμφωνα με τα παρόντα στοιχεία να έχουν πολλές πιθανότητες να ακολουθήσουν δείχνοντας την ασθενική συμπεριφορά της περιφέρειας της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου