Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Κρίση πενταετίας για την κτηματαγορά.Τι προβλέπουν οι ειδικοί

Τη μεγαλύτερη κρίση της τελευταίας πενταετίας φαίνεται να διέρχεται η κτηματαγορά. Η ζήτηση για αγορά κατοικιών εμφανίζεται μειωμένη κατά 50%-70% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, οι τιμές πώλησης σημειώνουν πτώση, η προσφορά αδιάθετων διαμερισμάτων ξεπερνάει συνολικά τα 200.000, οι μεταβιβάσεις βρίσκονται στο ναδίρ, οι τράπεζες διατηρούν κλειστές τις «στρόφιγγες του δανεισμού», ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα την οποία πραγματοποίησε πρόσφατα το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμμετοχή επιχειρήσεων real estate από όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας για την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς και παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα «Το Βήμα».

Υψηλές αξίες μετά το 2000
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας κ. Ε. Πανάς, «οι υψηλές αξίες των ακινήτων, όπως διαμορφώθηκαν από το 2000 και μετά, καθώς και η χορήγηση των στεγαστικών δανείωνήταν το δέλεαρ πολλών Ελλήνων προκειμένου να αγοράσουν κατοικία,όμως οδήγησαν στη σημερινή κακή συγκυρία.Στην κτηματαγορά δεν υπήρχε φούσκα των τιμών των ακινήτων, ούτε και έσκασε αυτή η φούσκα, απλώς έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι τιμές, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση της χώρας,η κρίση επεκτάθηκε και στον χώρο της κτηματαγοράς. Ετσι τα “χρυσά χρόνια” για την ελληνική κτηματαγορά έχουν λήξει. Οι τιμές των ακινήτων, παρά την οικονομική κρίση, δεν παρουσίασαν κάποια απότομη πτώση. Η κρίση όμως στην ελληνική κτηματαγορά ενισχύθηκε από το αίσθημα ευφορίας που επικράτησε κυρίως την περίοδο 2004-2005 και από την περιφρόνηση ενός σημαντικού για τη συγκεκριμένη αγορά παράγοντα: του δημογραφικού προβλήματος ».

Η κρίση στην ελληνική κτηματαγορά εντοπίζεται στο αδιάθετο απόθεμα των κατοικιών στην Ελλάδα- το μέγεθός τους κυμαίνεται από 200.000 ως 270.000 ακίνητα- και στο γεγονός ότι η κτηματαγορά κινείται σχεδόν αποκλειστικά από το τραπεζικό χρήμα. Ο μεγάλος αριθμός αδιάθετων κατοικιών συνέβαλε καθοριστικά στην κρίση και φαίνεται ότι εμποδίζει την έξοδο από αυτή, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα. Την άσχημη κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι οι τράπεζες μείωσαν δραστικά τον δανεισμό και έτσι, με το κλείσιμο της στρόφιγγας χρηματοδότησης, έμεινε από καύσιμα η κτηματαγορά.

Επισημαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων πριν από πέντε χρόνια ήταν 35%, ενώ πέρυσι διαμορφώθηκε κάτω από το 4%! Αλλά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κρίση στην κτηματαγορά οδηγεί πολλούς εργαζομένους στην ανεργία και ακόμη πολλές επιχειρήσεις που συνδέονται με την κτηματαγορά παρασύρονται με τη σειρά τους και αυτές σε κρίση. Σύμφωνα με τον κ. Πανά, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων στην οικοδομή θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην ανεργία. Αυτό θα είναι τραυματικό για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν να απορροφηθούν εύκολα από άλλους τομείς της οικονομίας.

Από τις απαντήσεις των ειδικών προκύπτει ότι ένας στους δύο ερωτηθέντες εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο- τρία χρόνια. Ενα σημαντικό ποσοστό (22,1%) εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο χρόνια. Το 88,4%αθροιστικά- των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα ως τρία χρόνια.

Πάντως το 7,4% των ερωτηθέντων προσδοκά υψηλότερες πωλήσεις κατοικιών για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της προηγούμενης συγκυρίας (23,1%). Το 13,7% των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι οι πωλήσεις των κατοικιών για το επόμενο εξάμηνο (β΄ του 2010) θα είναι περίπου ίδιες με τις σημερινές. Το αντίστοιχο ποσοστό στην προηγούμενη συγκυρία είχε διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερο επίπεδο (39,7%).

Αδιάθετες οι εξοχικές κατοικίες
Πάνω από το 60% των αδιάθετων διαμερισμάτων που στο σύνολό τους ξεπερνούν σε αριθμό τις 200.000 αφορούν πρώτη κατοικία και τα υπόλοιπα εξοχική. Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Οδ. Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του πανελλαδικού μεσιτικού δικτύου Μetro Οne, ένα μεγάλο ποσοστό των αδιάθετων κατοικιών βρίσκεται σε παραθεριστικές περιοχές και αφορά εξοχικές κατοικίες. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους· πρώτον, ο έλληνας ενδιαφερόμενος αγοραστής και λόγω κρίσης και λόγω μειωμένων διακοπών έχει επικεντρωθεί στην πρώτη κατοικία του και δεν προχωρεί εύκολα σε αναζήτηση εξοχικής κατοικίας, η οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποιείται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους. Δεύτερον, οι ξένοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές έχουν και αυτοί μειώσει το ενδιαφέρον τους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ολόκληρη την Ευρώπη, αν και οι συγκεκριμένοι πολίτες βλέπουν την Ελλάδα και ως προορισμό για μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω κλίματος, μεσογειακής διατροφής, φυσικού κάλλους. Επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την αγορά ενός ακινήτου τα οποία γι΄ αυτούς δεν είναι κατανοητά, όπως για παράδειγμα τα διαφορετικά τετραγωνικά που αναγράφονται στα συμβόλαια σε σχέση με αυτά που πραγματικά υφίστανται ή η σύνταξη συμβολαίων στην αντικειμενική αξία τη στιγμή που το τίμημα το οποίο καταβάλλεται είναι στην πραγματική αξία.
ΠΗΓΗ:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου