Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Οι κορυφαίοι και οι αποτυχόντες στην Ευρώπη


ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ

Επτά ευρωπαϊκές τράπεζες - ανάμεσά τους και η ΑΤΕ - είναι οι μεγάλες χαμένες των stress tests, καθώς κόπηκαν στη δοκιμασία του «ακραία δυσμενούς σεναρίου», του σεναρίου εκείνου δηλαδή που προβλέπει διπλή ύφεση με παράλληλη οξεία δημοσιονομική κρίση.

Οι άλλοι έξι αποτυχόντες, πλην της ΑΤΕ, είναι η γερμανική Hypo Real Estate και πέντε τοπικά, μικρά ταμιευτήρια (cajas) της Ισπανίας, οι Caja de Ahorros y MP de Cordoba, Espiga, Banca Civica, Diada και Unnim. Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CΕBS) το συνολικό έλλειμμα που θα εμφάνιζαν οι εν λόγω 7 τράπεζες σε περίπτωση υλοποίησης του χειρότερου δυνατού σεναρίου θα έφθασε στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά στα stress-tests υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες και τα αποτελέσματα ήταν, σε γενικές γραμμές, αναμενόμενα. Η αδυναμία της Hypo Real Estate να περάσει τη δοκιμασία αντοχής θεωρείτο δεδομένη τις τελευταίες ημέρες, ενώ εξίσου γνωστά ήταν και τα προβλήματα των τοπικών ταμιευτηρίων της Ισπανίας.

Η Hypo Real Estate είναι η γερμανική τράπεζα η οποία έγινε ευρωπαϊκό «σύμβολο» της πιστωτικής κρίσης φθάνοντας στο χείλος της χρεοκοπίας το 2008 και έχει ήδη εθνικοποιηθεί. Στην Ισπανία τα μικρά τραπεζικά ταμιευτήρια δίνουν μάχη επιβίωσης μετά την διεθνή κρίση και η αποτυχία των «5» στα stress tests αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία επανακεφαλαιοποίησής τους και αναδιάρθρωσης του κλάδου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε κοινή τους ανακοίνωση η CEBS, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής σημειώνοντας: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη συνολική αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε αρνητικές μακροοικονομικές συνθήκες και σε ενδεχόμενα χρηματοοικονομικά σοκ και αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».

«Το ακραία δυσμενές σενάριο», προστίθεται στην ανακοίνωση, «είναι ένα υποθετικό σενάριο που βασίζεται σε οξείες συνθήκες - συνθήκες, οι οποίες δεν είναι πολύ πιθανό να προκύψουν στην πράξη».

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές επανέλαβαν ότι όσες τράπεζες «κόπηκαν» στα stress tests θα πρέπει πρώτα να στραφούν στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα προς ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης και μόνον εάν δεν βρουν ανταπόκριση μπορούν να καταφύγουν, ως ύστατη λύση, στα κρατικά ταμεία.


ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ

Ολες οι μεγάλες εγγεγραμμένες τράπεζες της Ευρώπης πέρασαν εύκολα, όπως αναμενόταν, τα stress tests με τις πλέον υψηλές επιδόσεις να έρχονται από τη Βρετανία: Μακράν ισχυρότερη όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών αναδεικνύεται η Barclays επιδεικνύοντας δείκτη βασικών κεφαλαίων (tier 1) 13,7% στην περίπτωση πάντοτε του ακραία δυσμενούς σεναρίου, ενώ υψηλές ήταν οι «βαθμολογίες» και για τις HSBC Holdings (10,2%) και Royal Bank of Scotland (11,2%).

Στις κορυφαίες θέσεις της λίστας βρίσκονται και οι Banco Santander της Ισπανίας και Societe Generale της Γαλλίας επιτυγχάνοντας αμφότερες 10% στο tier 1, ενώ λίγο χαμηλότερα ακολουθούν η γερμανική Deutsche Βank και η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας.

Εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντοχής επιδεικνύουν και οι τρεις τράπεζες της Δανίας που μετείχαν στα stress tests (13,2% η Sydbank, 12,5% η Jyske bank και 10% η Danske Bank) καθώς και οι Op-Pohjiola Group της Φινλανδίας με «βαθμολογία» 12,3% και Rabobank της Ολλανδίας με 12,5%.
Στο άλλο άκρο, στην κατώτερη κλίμακα αξιολόγησης, οι τράπεζες που πέρασαν οριακά τη δοκιμασία παίρνοντας μόλις τη «βάση» του 6% είναι οι ισπανικές Banco Pastor, Caja Sol και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι μικρές, μη εγγεγραμμένες ισπανικές τράπεζες είχαν ήδη ζητήσει πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δοκιμασία των stress tests. Χθες, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι πέραν αυτής της ενίσχυσης, 4 από τις 5 τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια 1,835 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, οι συνολικές κεφαλαιακές τους ανάγκες ανέρχονται στα 16,193 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, υπάρχει ήδη δέσμευση να διατεθούν 10,583 δισεκατομμύρια ότι το Ταμείο Ανασυγκρότησης της κεντρικής τράπεζας και άλλα 3,775 δισεκατομμύρια από το κρατικό Εγγυοδοτικό Ταμείο.

ΠΗΓΗ:kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου