Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η οικονομική ανάπτυξη Κίνας-Ινδίας και το αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία

Του Shankar Acharya *

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική ανάδυση της Κίνας και της Ινδίας έχει οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπους να ασχολούνται σε επίπεδο συνεδρίων, συναντήσεων και συγγραφής βιβλίων σχετικών μ’ αυτές τις «ανερχόμενες υπερδυνάμεις».

Παρουσιάζονται, δε, αυτοί οι δύο «γίγαντες» να συμφωνούν σε όλα, από το διεθνές εμπόριο έως την κλιματική αλλαγή.

Ως ένα βαθμό αυτό είναι πολύ φυσικό. Και οι δύο είναι ασιατικές χώρες, με πληθυσμό περισσότερο του ενός δισεκατομμυρίου, έχουν σημειώσει αξιόλογη οικονομική ανάπτυξη από το 1980 και μετά.

Από την άλλη, η Κίνα και η Ινδία διαφέρουν σε πολλά και συνεπώς δεν θα πρέπει να συνεξετάζονται μονίμως. Καταρχάς, βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης. Ισως και οι δύο να είχαν πάνω κάτω ίδια εισοδήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, από κει και μετά όμως η κατάσταση διαφοροποιήθηκε. Αναντίρρητα η ανάπτυξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 4% από το 1980 και εξής ωφέλησε κατά πολύ την Ινδία. Αντίστοιχα στην Κίνα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο. Σύμφωνα, δε, με την Παγκόσμια Τράπεζα, το επίπεδο της φτώχειας στην Κίνα έπεσε το 2005 στο 16%, ενώ στην Ινδία παραμένει στο 40%. Το 36% των Κινέζων είναι φτωχοί, ενώ στην Ινδία φτωχοί είναι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού.

Η Κίνα, λοιπόν, έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό οφείλεται σε δύο κατά βάση λόγους: Αφενός στην κινεζική επιθετική στρατηγική αναφορικά με το ζήτημα των εξαγωγών και δεύτερον, στον καλπάζοντα ρυθμό ανάπτυξης της.

Πολλοί εκτιμούν ότι η Ινδία θα «προλάβει» την Κίνα σε δεκαπέντε χρόνια από τώρα. Ίσως, αλλά ως τότε, είναι εξωλογικό να πιστεύουμε ότι και η Κίνα στο μεταξύ δεν θα έχει αναπτυχθεί οικονομικά και άλλο. Να το πούμε αλλιώς; «Υπάρχει μόνον ένας νέος οικονομικός γίγαντας στην πόλη». Ο δεύτερος, η Ινδία, είναι μόνον εν δυνάμει.

Γενικά, η άνοδος και των δύο έχει κάνει καλό στην παγκόσμια οικονομική κοινότητα. Αλλά, τίθεται και ένα ερώτημα: Αν και οι δύο χώρες ξεκινούσαν την ίδια χρονική περίοδο την ανάπτυξή τους, δεν θα είχε ενδιαφέρον να δούμε το μεταξύ τους ανταγωνισμό, καθώς και το πώς θα εξελισσόταν –ίσως επικίνδυνα– η παγκόσμια οικονομική τάξη;

Ο Shankar Acharya διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ:apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου