Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

"Πρωτοβουλίες για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη"


"Διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τη βουλγαρική πλευρά για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, με αποκορύφωμα την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου, στην Σόφια, υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά την ενημέρωση, που έκανε στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το Νομοσχέδιο, με το οποίο ρυθμίζονται η διαδρομή του αγωγού, θέματα απαλλοτριώσεων, και άλλα.Ο υφυπουργός επισήμανε ότι η κατασκευή του έργου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής...

της κυβέρνησης και περιγράφοντας τα οφέλη, που θα προκύψουν από αυτό, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
* Ο συγκεκριμένος αγωγός θα αποτελέσει έναν νέο δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, συμπληρωματικό των Στενών του Βοσπόρου.
* Θα συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των Στενών, περιορίζοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα ναυτικού ατυχήματος και ενισχύοντας την περιβαλλοντική ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
* Το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποτελεσματική λειτουργία και την ασφαλή τροφοδοσία, με πετρέλαιο, των μεγάλων ενεργειακών αγορών.
* Θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού Έβρου και γενικότερα, της Θράκης. Θα προσελκύσει επενδύσεις, θα δημιουργήσει περισσότερες από πεντακόσιες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του έργου θα δημιουργηθούν επιπλέον περίπου 250 θέσεις απασχόλησης.
* Τα ετήσια έσοδα διέλευσης, που θα εισπράττει η Ελλάδα, δημιουργούν απόθεμα πόρων για την υλοποίηση έργων υποδομής και ανάπτυξης.
* Στόχος είναι η υλοποίηση ενός ενεργειακού έργου μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα συνιστά διεθνές πρότυπο περιβαλλοντικής ευθύνης.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι η καλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία για τα θέματα που αφορούν την περιοχή και κυρίως την προστασία του περιβάλλοντος, συνιστά υψηλή προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι ύστερα από διαβούλευση με τους βουλευτές και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου, έγιναν βελτιώσεις του αρχικού κειμένου.Το νομοσχέδιο προβλέπει αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη διαδρομή του αγωγού, για τις εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν, ή για τους περιορισμούς χρήσης, που θα επιβληθούν στα εδάφη από τα οποία θα διέλθει. Η διαδρομή και η εγκατάσταση του αγωγού και των υποδομών του, θα οριστεί με αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ, μετά την ολοκλήρωση των αδειών και της πράξης εγκατάστασης. Για όλες τις μορφές αποζημιώσεων, που προβλέπονται, βαρύνεται η Διεθνής εταιρία Trans-Balkan, η οποία θα κατασκευάσει το έργο. Παρέχει, επίσης, στην εταιρία τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί δημοτικές, ή κοινοτικές εκτάσεις, τμήματα αιγιαλού, παραλίας, πυθμένα θάλασσας και λιμένα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε κάθε περίπτωση.Απαντώντας, εξάλλου, σε δηλώσεις του τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ, Μ. Γιαννάκη, για τον αγωγό, ο κ. Μανιάτης δήλωσε τα εξής:«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, ιδιαίτερα σε θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής. Είναι χρήσιμο, πριν εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις, να θυμάται το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, στο έργο του συγκεκριμένου αγωγού, όπου συμμετέχουν τρεις πλευρές - η Ελληνική, η Βουλγαρική και η Ρωσική - τους τελευταίους μήνες, τα προσκόμματα τίθενται από συγκεκριμένη εθνική πλευρά.Κατά συνέπεια, η εκ νέου εσκεμμένη διαστρέβλωση των λόγων του Έλληνα πρωθυπουργού, παρά την αποστομωτική απάντηση, που πήραν οι βουλευτές της ΝΔ στην πρόσφατη συζήτηση επίκαιρης επερώτησής τους, μόνο δικαιολογίες προς την εκτός Ελλάδας πλευρά δίνει, ώστε να επικαλείται περιβαλλοντικούς προβληματισμούς.Τα περί μη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για την προώθηση του έργου, δεν χρειάζεται καν να σχολιαστούν. Θα αρκούσε μόλις η υπενθύμιση της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα, καθώς και η επικείμενη μετάβασή του στη Σόφια τις επόμενες ημέρες, όπου το θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ήταν και θα είναι στην κορυφή της ατζέντας.Τέλος, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν λογίζεται ως απώλεια χρόνου το διάστημα, που διατέθηκε, για να διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη όλων των βουλευτών του Έβρου και της Νομαρχιακής Επιτροπής - δηλαδή της τοπικής κοινωνίας»."
ΠΗΓΗ:epirusgate.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου