Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Το μετέωρο βήμα του εμπορίου

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης παραχώρησε συνέντευξη τύπου με θέμα της πορεία της αγοράς βάσει των στοιχείων του Τομέα Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΕΣΕΕ και των ισολογισμών της ICAP.

Η πορεία των εμπορικών ΑΕ – ΕΠΕ το 2009

· Το 2009 οι εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ χάνουν περίπου το 7% του τζίρου τους

και το 35% των κερδών τους.

· Το 2009 ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε κατά

34,94%, φτάνοντας στο 11,79%.

· Οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις των εμπορικών ΑΕ – ΕΠΕ

παρουσιάζουν αύξηση κατά 12,66%.

· Οι οφειλές σε τράπεζες – δόσεις μεγάλων δανείων (βραχυπρόθεσμες

υποχρεώσεις) παρουσιάζουν μείωση 6, 78%.

Απολογισμός για το 2009 των Ο.Ε., Ε.Ε. και Ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων.

· Για την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων (60%) οι πωλήσεις το 2009 ήταν μειωμένες.

· Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Εκτιμήσεις για το 2010 προβλέψεις για το 2011

· Οι 7 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τους πρώτους μήνες εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους το 2010 θα είναι μειωμένες.

· Ανάλογη εκτίμηση ισχύει και για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ρευστότητα- Υποχρεώσεις

· Σχεδόν οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις.

· Ενώ ένα σημαντικό μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων (70%) δήλωσε ότι η ρευστότητα της επιχείρησης το 2009 μειώθηκε. Το ίδιο ποσοστό πέρσι ήταν μόλις 43%.

· Οι 9 στις 10 των ΟΕ – ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων, δεν προβλέπουν για το 2010 ότι θα κάνουν επενδύσεις.

Οι προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για το 2011 παρουσιάζουν μια σαφώς πιο θετική εικόνα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις για το 2010 αλλά ταυτόχρονα πιο αρνητική σε σύγκριση με τις προβλέψεις που είχαν κάνει πέρσι για το 2010. Επομένως, μπορεί μεν να εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες από άλλες χρονιές αλλά ακόμα διατηρούν τιε ελπίδες τους για το μέλλον.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των εμπόρων ζήτησαν από τους εκπροσώπους του τύπου να προωθήσουν πιο ψύχραιμη παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης, διότι οι «ιερεμιάδες» σε συνδυασμό με την ακόμα ασαφή και ρευστή αποτελεσματικότητα των πολιτικών εξαγγελιών και των μέτρων για την ενίσχυση της εθνικής αναπτυξιακής προοπτικής, δημιουργούν για αρκετούς εμπόρους μια δυσκολία ανάγνωσης και αντιμετώπισης της δυναμικής της ελληνικής αγοράς.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε τα εξής: «…Το ελληνικό όνειρο έγινε ευρωπαϊκό πρόβλημα και τώρα αναζητούμε το ελληνικό θαύμα. Η σημερινή παρουσίαση ψάχνει το ‘μετέωρο βήμα του εμπορίου’ για την επόμενη τριετία. Έχουμε, ήδη, εκκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε τις αναμενόμενες ανατιμήσεις και είμαστε διατεθειμένοι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να μειώσουμε τις τιμές στα ράφια και όχι στα λόγια. Πρέπει να προωθηθεί μία Συμφωνία Πλαίσιο όλης της αγοράς προς την κατεύθυνση της μείωσης των τιμών…».

ΠΗΓΗ:economist.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου