Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Γιατί η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή


Με ποιον τρόπο μπορεί η Ελλάδα,αν παίξει σωστά τα χαρτιά της, να κερδίσει ακόμη και 100 δισ. ευρώ




Ένα είναι το σενάριο στο οποίο επιμένουν τους τελευταίους μήνες ξένοι οίκοι, έγκριτοι οικονομολόγοι ακόμη και ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνείται: η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, η οποία ατυχώς έχει συνδεθεί με τη χρεοκοπία της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ, Μωυσής Σιδηρόπουλος, η αναδιαπραγμάτευση μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία της Ελλάδας να απαλλαχτεί από τον βραχνά του χρέους, καθώς υπό την προϋπόθεση ότι θα παίξει σωστά τα χαρτιά της μπορεί να κερδίσει ακόμη και 100 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι η αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και δεν σημαίνει οπωσδήποτε χρεοκοπία της χώρας. Συμπληρώνει, πάντως, ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκδηλωθεί μια κίνηση αναδιάρθρωσης, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον η χώρα δείξει σημάδια ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σιδηρόπουλος τονίζει πως η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες που υπέφερεαν από υψηλό χρέος στο παρελθόν, θα αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της και έτσι το ποσό που χρωστάει θα «απλωθεί» σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή μπορεί να δοθεί μία περίοδος χάριτος κάποιων μηνών.

«Σε περίπτωση που η Ελλάδα επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της, θα επαναπροσδιορίσει το ποσό, τα επιτόκια, τον χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα πληρώσει και μπορεί μέσα από αυτή τη διαδικασία να κερδίσει ακόμη και 100 δισ. ευρώ», τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «από το να μην πάρουν τίποτα οι πιστωτές θα δεχθούν να μειώσουν κάποια υπερβολικά επιτόκια. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει με όλους τους πιστωτές, έναν προς έναν».

Για να μπορέσει, ωστόσο, η χώρα μας να προχωρήσει στην παραπάνω διαδικασία και να καταφέρει να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, όσο καιρό βρισκόμαστε στην επιτήρηση ΔΝΤ- ΕΕ, να προχωρήσει σε αντιστροφή της δυναμικής του χρέους, κάνοντάς το βιώσιμο. «Από την στιγμή που οι αγορές πειστούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ότι δηλαδή οι τόκοι πληρώνονται κανονικά και η χώρα καταγράφει έναν ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, τότε πλέον τα επιτόκια δανεισμού θα μειωθούν σημαντικά και η εικόνα της Ελλάδας προς το εξωτερικό θα βελτιωθεί σημαντικά», αναφέρει ο οικονομολόγος, υπογραμμίζοντας πως μέσα στα επόμενα χρόνια η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να βάλει τις βάσεις για να καταγράψει ανάπτυξη και να δείξει ότι είναι μία οικονομία που κινείται και αρχίζει να παίρνει τα πάνω της.

Πώς είναι δυνατόν, ωστόσο, να το καταφέρει αυτό η ηγεσία της χώρας, τη στιγμή που βρίσκεται σε μία κατάσταση έντονης λιτότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης; Ο κ. Σιδηρόπουλος τονίζει πως θα πρέπει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές, μέσα από τις οποίες θα εξοικονομηθούν τρομεροί πόροι, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η τόνωση των εξαγωγών οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, και η προσέλκυση επενδύσεων εκτός Ευρώπης. «Θα πρέπει να υπάρξει μία αναπτυξιακή δραστηριότητα σε νέους τομείς και να δοθούν κίνητρα για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, κάτι που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα, τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος, ενώ αναφερόμενος στις ελληνικές εξαγωγές, υπογραμμίζει ότι η χώρα μας έχει ένα μεγάλο πλούτο, που αδυνατεί να διαχειριστεί. «Έχουμε προϊόντα που δεν υπάρχουν αλλού στον κόσμο και δεν ξέρουμε πώς να τα πουλήσουμε».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, η αγορά εργασίας θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανακατανομής του εισοδήματος. Με απλά λόγια, οι χαμηλοί μισθοί δεν πρέπει να μειωθούν, ενώ μπορούν ακόμη και να αυξηθούν, προκειμένου να τονωθεί άμεσα η ζήτηση και η κατανάλωση και να μην οδηγηθούν σε λουκέτο μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Είναι αναγκαία μια άμεση ανακατανομή του εισοδήματος, προς όφελος των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, καθώς όλοι οι χαμηλοί μισθοί πάνε στην κατανάλωση και με αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η αγορά και δεν θα κλείσουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αναφέρει.

Τέλος, ο κ. Σιδηρόπουλος εκφράζει την εκτίμησή του ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και η ύφεση θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια, ενώ τα διαρθρωτικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και να μπουν οι βάσεις ανάπτυξης μέσα στην επόμενη τριετία.

Στουρνάρας: «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει»

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και αναδιάρθρωση του χρέους της, εκφράζει στη Voria.gr ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» την έντονη φημολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό.

«Οι δανειστές μας δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε και να φύγουμε από την ευρωζώνη, γιατί έτσι δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω», υπογραμμίζει ο κ. Στουρνάρας, εκτιμώντας πως το αρνητικό κλίμα και η άσχημη εικόνα της χώρας μας στις διεθνείς αγορές θα συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, μέχρι να φανούν τα θετικά στοιχεία από τη δημοσιονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. «Μετά από ένα εξάμηνο θα ανατραπεί η άσχημη εντύπωση που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό», τονίζει.

Παράλληλα, εμφανίζεται σίγουρος πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα φέτος, ενώ χαρακτηρίζει αναγκαίες όσες αποφάσεις έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.
ΠΗΓΗ:voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου