Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Αύξηση 5,7% στα κέρδη φαρμακευτικών επιχειρήσεων






Aνθεκτικός στην κρίση ο κλάδος

farmakeiaΙδιαίτερη ανθεκτικότητα επέδειξε ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων το 2009, καθώς ήταν ένας από τους ελάχιστους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που άντεξε τις συνέπειες της οικονομικής δυσπραγίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνα της Stat Bank, στις 198 μεγαλύτερες (βάσει πωλήσεων) φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας.

Οι συνολικές πωλήσεις των 198 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκαν κατά 9,25% και τα συνολικά τους κέρδη κατά 5,7%. Ο τομέας λειτούργησε με μέσο περιθώριο κέρδους 5,2%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για περίοδο κρίσης.

Οι αυξημένες επιδόσεις του τομέα παραγωγής και εμπορίας φαρμάκων δεν είναι ένα περιστασιακό φαινόμενο καθώς οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, στο σύνολό τους, κινούνται ανοδικά κατά τα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

- Στον κλάδο κυριάρχησαν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, αφού από το σύνολο των εταιριών του δείγματος οι 174 εμφάνισαν κέρδη και οι 24 ζημιές.

- Από τις 174 κερδοφόρες εταιρίες, οι 16 ήταν ζημιογόνες την προηγούμενη χρονιά (2008), οι 100 αύξησαν τα κέρδη τους και οι 58 μείωσαν τη κερδοφορία τους.

- Αντιθέτως, από τις 24 ζημιογόνες, οι 10 αύξησαν τις ζημιές τους, οι 7 μείωσαν τις ζημιές τους και 7 πέρασαν από κέρδη σε ζημιές.

- Έτσι, από τις 198 εταιρίες του δείγματος, οι 123 βελτίωσαν τις επιδόσεις τους, ενώ 75 εμφάνισαν επιδείνωση. Πρακτικά, ο κλάδος πήγε καλύτερα από το 2008.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2008 σε δείγμα 170 επιχειρήσεων, οι 80 είχαν βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις τους (είτε μετατρέποντας τις ζημιές σε κέρδη είτε αυξάνοντας τη κερδοφορία τους είτε τέλος μειώνοντας τις ζημιές τους) ενώ 90 εταιρίες είχαν εμφανίσει επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.

- Στον κλάδο φαρμάκου εξακολουθεί να επικρατεί υπερσυγκέντρωση δυνάμεων, καθώς οι 20 μεγαλύτερες παραγωγικές και εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκου αποσπούν περίπου το 67% των συνολικών κερδών του δείγματος.

- Οι εταιρίες εργάστηκαν με μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 5,3%. Το μεγαλύτερο μέσο περιθώριο κέρδους εμφάνισαν οι φαρμακευτικές (7,5%), ενώ το μικρότερο οι φαρμακαποθήκες (1,1%).

- Οι 116 μεγαλύτερες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας αύξησαν κατά 2,1% τα συνολικά τους κέρδη, στα 517 εκατ. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν κατά το 2009 συνολικό τζίρο 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,8% σε σχέση με το 2008.

- Αντιστοίχως, οι 73 μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας αύξησαν τα κέρδη τους κατά 58% για να προσεγγίσουν τα 45 εκατ. ευρώ. Οι παραπάνω εταιρίες πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις 3,9 δισ. ευρώ ύστερα από αύξηση 13,5%.

- Στο δείγμα εμπεριέχονται επιπλέον 9 επιχειρήσεις οι οποίες αύξησαν τη κερδοφορία τους κατά 306,5% για να προσεγγίσουν τα 5 εκατ. ευρώ.

- Στον κλάδο κυριαρχούν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, αφού αυτές καλύπτουν το 88% της φαρμακευτικής δαπάνης. Ενώ, όμως οι ελληνικές βιομηχανίες συντελούν στο 12% της φαρμακευτικής δαπάνης κατέχουν το 50% των θέσεων εργασίας και το 80% των νέων επενδυτικών προγραμμάτων του κλάδου.

Ας σημειωθεί ότι τα ουσιωδώς όμοια φάρμακα (generics) που παράγονται από τις ελληνικές βιομηχανίες είναι απολύτως βιοϊσοδύναμα με τα πρωτότυπα των πολυεθνικών οίκων, ενώ την ίδια στιγμή είναι ως και 80% φθηνότερα.

Έτσι, η κυβέρνηση θα μπορούσε να στηριχθεί στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, με σκοπό να πετύχει ένα εξορθολογισμό των δαπανών για τα φάρμακα.

- Σημείο έντονου προβληματισμού για την πορεία του τομέα φαρμάκου είναι τα χρέη των κρατικών νοσοκομείων προς τις εταιρίες φαρμάκων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ελληνικό δημόσιο οφείλει στις επιχειρήσεις περίπου 3,5 δισ. ευρώ, η αποπληρωμή των οποίων προτάθηκε από τη κυβέρνηση να γίνει μέσω κρατικών ομολόγω. Η λύση αυτή συνεπάγεται ένα πρόσθετο χρηματοοικονομικό κόστος για τις επιχειρήσεις της τάξεως του 25%.

- Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει γίνει σαφέστατα πολύ πιο εξωστρεφής τα τελευταία χρόνια. Ελληνικές εταιρίες εξάγουν σε πάνω από 60 χώρες και σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Τέσσερις νέες παραγωγικές μονάδες σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην Ελλάδα με συνολικό αποτέλεσμα 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν εκσυγχρονισθεί, έχουν σημαντική αποδοχή ως προς την ποιότητα των φαρμάκων τους στο εξωτερικό, ανοίγοντας συνεχώς νέες αγορές. Στην εγχώρια αγορά φαρμάκων οι ελληνικές εταιρίες κερδίζουν μερίδιο αγοράς την τελευταία 2ετία.

Η διασφάλιση ωστόσο της ανταγωνιστικότητάς τους απαιτεί επένδυση σε νέες τεχνολογίες και νέες φαρμακοτεχνικές μορφές.

- Πολύ σημαντικό θέμα, ωστόσο, στις τρέχουσες εξελίξεις στη φαρμακευτική αγορά, είναι το θέμα των τιμών των φαρμάκων. Η απόφαση που θεωρείται ότι μπορεί να αποκαταστήσει τα πράγματα στην αγορά είναι η άμεση εφαρμογή του άρθρου 14 του Ν.3840/2010, έτσι ώστε οι τιμές να καθορίζονται με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ:blackmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου