Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

«Οι τράπεζες χρειάζονται 4-4,5 δις ευρώ αυξήσεις κεφαλαίου � Οι μεγαλομέτοχοι συναινούν;»

Κεφαλαιακές ενισχύσεις τουλάχιστον 4-4,5 ευρώ θα χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες με στόχο να θωρακισθούν εν μέσω αλλαγών και ανακατατάξεων στον κλάδο.
Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests κυρίως γιατί χρησιμοποιήθηκαν τα κεφάλαια του ελληνικού δημοσίου από τις προνομιούχες μετοχές και τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος.
Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 4 δις ευρώ υπό την μορφή προνομιούχων μετοχών τα οποία λήφθηκαν υπόψη στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Ταυτόχρονα η αρμόδια επιτροπή ζήτησε να υπάρξει μια καταγραφή των ομολόγων δηλαδή σε ποια χαρτοφυλάκια έχουν ενταχθεί καθώς αλλάζει ο τρόπος αποτίμησης.
Οι τράπεζες όπως έχει επισημανθεί έχουν προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου αναδιάρθρωση των τραπεζών στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους. Μετέφεραν πάνω από 20 δις ευρώ ομόλογα που δεν αποτιμώνται ή καλύτερα αποτιμώνται με βάση την τιμή κτήσης.
Όμως δύο είναι τα βασικά εμπόδια στις αυξήσεις κεφαλαίου οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και το γεγονός ότι οι βασικοί μέτοχοι δεν είναι θετικοί για να καταβάλλουν νέα χρήματα σε αυξήσεις.
Το δημόσιο δεν έχει και δεν δύναται να συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου, στην Alpha bank ο Γ Κωστόπουλος χρειάσθηκε να πωλήσει μετοχές ώστε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Στην Eurobank η οικογένεια Λάτση δεν υλοποίησε αύξηση το 2009 μια καλή συγκριτικά με το 2010 χρονιά θα συμμετάσχει σε αύξηση αυτή την περίοδο;
Στην Πειραιώς η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε δανεισθεί για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου προ 2 ετών περίπου στην Πειραιώς κατά 1,2 δις ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική λόγω της μικρής εξάρτησης από τις προνομιούχες μετοχές και της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου 1 δις ευρώ δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η Alpha bank άντλησε 950 εκατ ευρώ μέσω προνομιούχων μετοχών και περίπου 1 δις ευρώ από αύξηση κεφαλαίου με κοινές μετοχές και για να ανταπεξέλθει θα χρειασθεί και μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση 500-600 εκατ ευρώ.
Ανάλογα και η Eurobank 500 με 600 εκατ ευρώ παρ΄ ότι ενίσχυσε το 2009 κατά 750 εκατ χωρίς αύξηση κεφαλαίου αλλά έλαβε οικονομική βοήθεια 950 εκατ ευρώ.
Στην Πειραιώς μια αύξηση 1 -1,5 δις ευρώ θα θωράκιζε την τράπεζα.
Στην ΑΤΕ χρειάζεται αύξηση πάνω από 1 δις ευρώ ώστε η τράπεζα να είναι επαρκής κεφαλαιακά.
Η Κύπρου υλοποιεί αύξηση 350 εκατ ευρώ ενώ σε μια ανάλογη αύξηση προχωράει και η Geniki bank.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν θα χρειασθούν επιπρόσθετα κεφάλαια, ώστε να θωρακισθούν.

www.bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου