Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μέχρι το τέλος του 2011 θα κλείσει μία στίς δύο μικρές επιχειρήσεις

undefinedΣTH μέγγενη της οικονομικής κρίσης βρίσκεται το λιανεμπόριο. Τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά μαρτυρούν τα εκατοντάδες κενά καταστήματα που πλημμυρίζουν το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Oλες τους τις ελπίδες για να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, οι καταστηματάρχες τις έχουν εναποθέσει στις θερινές εκπτώσεις, εφόσον οι τράπεζες έχουν κλείσει εδώ και αρκετό καιρό τις στρόφιγγες του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγής Καρέλας, περιγράφει στην EΞΠPEΣ την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, αναλύει ένα προς ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο εμπορικός κόσμος και προτείνει λύσεις επισημαίνοντας ότι με βάση έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει κλείσει το 46,15% - 53,8% των μικρών επιχειρήσεων που σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο.

• Τι προσδοκά ο εμπορικός κόσμος με την έναρξη των εκπτώσεων;

«Δυστυχώς όχι και πολλά πράγματα. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο κέρδους. Αυτό που προσδοκούν είναι να αυξήσουν –έστω και λίγο– τη ρευστότητά τους για να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Εμείς αυτό που προσδοκούμε με τις εκπτώσεις είναι να αλλάξει η ψυχολογία των καταναλωτών που διαθέτουν ρευστότητα. Να αλλάξει η ψυχολογία τους και να κάνουν και πάλι αγορές. Γιατί η αγορά είναι ψυχολογία».

• Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα όμως η αγορά κινούνταν σε ρυθμούς εκπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι έμποροι έκαναν χρήση τους δικαιώματός τους για εκπτωτικά δεκαήμερα;

«Αυτό είναι αλήθεια. Προσφορές υπήρχαν στα περισσότερα καταστήματα. Ωστόσο με την έναρξη των φετινών εκπτώσεων είδαμε και θα δούμε, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, μειώσεις τιμών μέσω των εκπτώσεων που θα φτάνουν έως και το 70%».

• Σε ποια είδη εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν γενναίες εκπτώσεις;

«Ο κλάδος που παραδοσιακά κάνει τις μεγαλύτερες μειώσεις είναι αυτός την ένδυσης και της υπόδησης. Εκεί θα έχουμε και τις καλύτερες εκπτώσεις. Ακολουθεί ο κλάδος των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Ωστόσο σε όλη την αγορά υπάρχουν ευκαιρίες».

• Πόσο έχει μειωθεί ο τζίρος των εμπόρων το φετινό πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το περισυνό αντίστοιχο διάστημα;

«Μπορεί να σας φανεί υπερβολικό, είναι όμως απόλυτα πραγματικό ότι ο τζίρος έχει περιοριστεί περισσότερο κι από το 50%. Πλέον, αρκετά καταστήματα δεν βάζουν στο ταμείο τους ούτε τις μισές εισπράξεις από ό,τι πέρυσι».

• Aρα τι περιθώρια κέρδους υπάρχουν;

«Δεν σας κρύβω ότι αρκετοί από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Αθηνών έχουν ξεχάσει τη λέξη “κέρδος” τα τελευταία δύο χρόνια. Προσπαθούν με νύχια και με δόντια, με τεράστιο προσωπικό κόστος, ακόμα και με εκποίηση των προσωπικών τους περιουσιακών στοιχείων, να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. Γνωρίζω συναδέρφους που μεταθέτουν τις ημερομηνίες των επιταγών τους και πληρώνουν τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ των καταστημάτων τους από τις οικονομίες που είχαν στην τράπεζα για κάποια “δύσκολη στιγμή”. Η κατάσταση είναι τραγική».

• Φέτος όμως παρατηρήσαμε για πρώτη φορά το φαινόμενο ορισμένα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας να κλείνουν τις ημέρες αυτές. Τι σημαίνει αυτό;

«Μετά από τις συνεχόμενες πορείες, διαδηλώσεις και συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό –και όχι άδικα– παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι καταστηματάρχες να μην έχουν καθόλου εισπράξεις, να μη βάζουν στο ταμείο τους ούτε ένα ευρώ, κυριολεκτικά. Αποφάσισαν λοιπόν τις ημέρες που παραδίνεται το κέντρο στους διαδηλωτές να κατεβάζουν ρολά έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούν το προσωπικό τους και να περιορίσουν και τα λειτουργικά τους έξοδα».

• Αυτή τη στιγμή πόσα καταστήματα στο εμπορικό τρίγωνο είναι αδιάθετα;

«Υπολογίζεται ότι ένα στα τέσσερα καταστήματα είναι κενό. Ωστόσο είναι θετικό για τους επαγγελματίες ότι ύστερα από συνεννόηση με την ένωση ιδιοκτητών και την ένωση κτηματομεσιτών, καταφέραμε να “παγώσουμε” τα μισθώματα και σε κάποιες περιπτώσεις καταφέραμε να διαπραγματευτούμε εκ νέου τα μισθωτήρια συμβόλαιά μας με ευνοϊκότερους όρους».

• Πετύχατε μείωση των ενοικίων. Σε τι ποσοστό;

«Οι μειώσεις κυμαίνονται από 10%-30%, ανάλογα με την περίπτωση και το ακίνητο».

• Zητείται πλέον «αέρας» για την ενοικίαση επαγγελματικής στέγης;

«Θα έλεγα πως όχι. Αέρας πλέον δεν ζητείται και δεν προτίθεται και κανείς επαγγελματίας να πληρώσει αέρα πλέον. Μόνο σε πολύ ελάχιστες και εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί κάποιο χρηματικό ποσό, αλλά και πάλι δεν έχει καμία σχέση με τα ποσά που είχαμε συνηθίσει να πληρώνουμε πριν πέντε ή έξι χρόνια».

• Πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν τον τελευταίο χρόνο;

«Καταρχήν στα όρια του Δήμου Αθηναίων, στον τομέα του εμπορίου δραστηριοποιούνται 5.686 επιχειρήσεις και 3.351 στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Από τις εμπορικές επιχειρήσεις διέκοψε τη δραστηριότητά του το 13,8%, δηλαδή 726, ενώ στον τομέα παροχής υπηρεσιών το 2,12%, δηλαδή 71, στο διάστημα από 1/1/2009 έως και 31/05/2010. Με βάση όμως τα στοιχεία από έρευνα που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα κλείσουν περισσότερες από 60.000 - 70.000 μικρές επιχειρήσεις, από ένα σύνολο 130.000 που σήμερα βρίσκεται στο “κόκκινο”».

• Στο «κόκκινο» προβλέπεται να φτάσει και η ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕBEΕ που μας αναφέρετε.

«Ακριβώς. Και η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ δεν είναι η μοναδική. Σχεδόν το σύνολο των ερευνών που αναλύουμε είναι απογοητευτικό. Πρόσφατα το ΕΒΕΑ, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αθηνών, με έρευνά του διαπίστωσε ότι πάνω από 16.000 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει από την αρχή του χρόνου, ενώ προβλέπει ότι έως το τέλος του 2010 θα έχουν κλείσει περίπου 60.000 επιχειρήσεις και περισσότεροι από 110.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους».

• Τα τραπεζικά ιδρύματα προσφέρουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις;

«Oχι, οι τράπεζες διατηρούν κλειστή τη στρόφιγγα του δανεισμού. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι επιχειρήσεις είχαν απορροφήσει από τις τράπεζες 985 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 απορρόφησαν μόλις 75 εκατ. ευρώ. Oπως διαπιστώνετε τα ποσά είναι ασύγκριτα. Το μεγάλο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ρευστότητας».

• Πώς αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος τη νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 23%;

«Είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει ότι μια τέτοια κίνηση –αύξηση του ΦΠΑ– μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην αγορά. Στην πλειοψηφία του ο εμπορικός κόσμος προσπαθεί όσο μπορεί να μη μετακυλίσει τον φόρο στους καταναλωτές. Ωστόσο από την πρώτη στιγμή που είδαμε το προσχέδιο του νομοσχεδίου διακρίναμε την αγωνία του Υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη επιπλέον φόρων».

• Ποια είναι η δική σας πρόταση για την καταβολή του ΦΠΑ;

«Εμείς με επιστολή μας προς το Yπουργείο Οικονομικών και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ζητήσαμε την παράταση της τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις σύμφωνα με το άρθρο 63 του Ν. 3842/2010 μέχρι τις 30.9.2010, έτσι ώστε να διευκολυνθούν ταμειακά οι εμπορικές επιχειρήσεις και παράλληλα την παράταση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 30.09.2010».

• Ποιες ήταν οι δικές σας προτάσεις προς το υπουργείο για το φορολογικό νομοσχέδιο;

«Oλες σχεδόν οι προτάσεις του εμπορικού κόσμου, στην ουσία έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση να θεραπεύσει τις πολύχρονες παθογένειες του φορολογικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρωθήκαμε στον μεγάλο αριθμό των φόρων που βαραίνουν τις επιχειρήσεις, στις πολύπλοκες διαδικασίες εφαρμογής του νομοσχεδίου στην πράξη και στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες διαχείρισής του, που “πνίγει” το επιχειρείν και μαζί με τη διαφθορά γίνονται βαρίδια στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

• Οι ΕΠΕ θα δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους;

«Κάτι τέτοιες αποφάσεις του υπουργείου είναι που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν μας ακούνε και δεν έχουν την αίσθηση της αγοράς. Υπάρχουν μικρές ΕΠΕ, σχεδόν οικογενειακές, που αυτή η απόφαση το μόνο που θα τους επιφέρει είναι επιπλέον κόστος δημοσίευσης. Εμείς προτείναμε στο υπουργείο τέτοιοι ισολογισμοί να δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, χωρίς να υποβάλλεται ο επιχειρηματίας σε περαιτέρω έξοδα».

• Μέχρι πριν λίγο καιρό βλέπαμε Αφρικανούς μικροπωλητές να απλώνουν την πραμάτεια τους μπροστά από τις πόρτες των καταστημάτων και τους καταστηματάρχες να τους «κυνηγούν». Αυτό συνεχίζεται;

«Το παρεμπόριο αποτελεί μεγάλη πληγή για τους καταστηματάρχες της Αθήνας. Πολλές φορές έχουμε κινητοποιηθεί για να εκλείψει το φαινόμενο που περιγράψατε, όμως δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας. Αν δεν μας βοηθήσει η πολιτεία, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να παίζουμε “κρυφτό” με τους μικροπωλητές. Το φαινόμενο θα πρέπει να εξαλειφθεί από τη ρίζα του, δηλαδή από τα σημεία που αυτοί οι ταλαιπωρημένοι διακινητές προμηθεύονται την πραμάτεια τους, από τα λιμάνια. Θα πρέπει να γίνονται εντατικότεροι έλεγχοι. Ωστόσο το όφελος από το παρεμπόριο είναι ασύλληπτο. Αγγίζει αστρονομικά ποσά και δυστυχώς έχει αγγίξει και τον κρατικό μηχανισμό».
ΠΗΓΗ:express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου